Ouppfostrad?
april 23, 2017 thesuss

Ouppfostrad?

Posted in Uncategorized

Jag tycker Duppen är fantastisk!

 • Hundmöten: No problem!
 • Läskiga människor: Vadå läskiga?
 • Barn: Kan man leka med dem?
 • Tanter: Hon har nog godis nånstans?
 • Pendling: Ska jag ligga här? Ok då. Folk? Bryr de sig inte om mig så bryr jag mig inte om dem. Vänta på tåg? Ok, jag krullar ihop mig på min filt.
 • Ropade du? Ja men då kommer jag!

Fajsty är också där nu (för en observatör), men det har tagit 8-10 år. Och jag kan inte vara avslappnad att han klarar en närmande människa, eller ett barn utan får alltid vara på vakt, ifall de går för nära eller rör sig plötsligt mm. Hos Fajsty finns alltid explosionsrisken där, medan den hos Duppen mer är en Knock Out-risk. Jag kan se på Fajsty när han är på väg att explodera men väljer att låta bli, och belönar det. Jag kan även se när en explosion är nära och han inte kommer att klara det själv, och då avleder jag förbehållningslöst.

Fajsty är en verbal vovve, han har mycket ljud och voff för sig, ibland “bara för att”, men oftast finns en anledning som det kan härledas till. En av de vanligaste för voff som inte är explosioner är plötsligt uppdykande människor eller hundar, och folk som är där de inte “ska vara”.

Men – Nog om Fajsten.

Angående Duppis börjar jag förstå att omvärlden inte håller med ang hur Fantastisk Duppisen är.

Han gör all de “klassiska” problembeteendena:

 • Drar emellanåt som en tok i kopplet (och när han gör det stressar han upp sig, vilket ju inte är bra för honom)
 • Kan inte sitta kvar för fem öre om inte i omvänt lockande (för jag har inte tränat de tre D:na)
 • Hoppar på folk och diskbänkar och matbord.
  Skulle vilja ha detta under kontroll (på signal?) innan sommaren och tunna kläder….
 • Skäller/larmar på typ *alla* ljud i trappan/utanför mm. Oberoende på hur väl aktiverad han är och på tid på dygnet. Mer när en eller flera flockmedlemmar inte är hemma. Dock ej när han är ensam hemma med eller utan Fajsty. Detta är sannolikt ett icke-problem när vi flyttar i slutet av juli, men om han ska bo hos ngn annan som har lgh kan det vara ett problem…
 • Sover i sängen/soffan/på kontorsstol/matbordsstol på mig, jämte mig eller bakom mig. (Vissa sängar/soffor/stolar får man inte vara på, svårt för en liten gosig Dupp att förstå).
 • Gör inte vad man säger (= vi har inte tränat speciellt mkt signaler/ordkunskap).

Duppen ska bli en stjärna det har jag bestämt. Jag tycker som sagt redan att så är fallet – men jag vill att omvärlden också ska tycka det.

Så det som behövs nu är en plan. Jag har svårt att komma på en själv. Men idag har jag binge-tittat på Zak George (kolla in honom på Youtube om du inte gjort det).

Hälften av “problemen” löses om det finns en tydlig plats att vara på och en tydlig uppgift.

Visionerna:

 • Vet, och håller sin plats, oavsett vem som lagar mat/är i köket
 • Vet och håller sin plats när man kommer in genom dörren (i stället för att studsa rundor och tugga i allt möjligt, inkl Fajsty)
 • Vet och håller sin plats när besökare kommer

Problemet är dock den fysiska platsen. Nedan är en skiss över hur det ser ut, och jag har svårt att klura ut VAR jag ska placera hundarna. Det finns ingen bra plats att placera dem riktigt. Inte en plats som kan vara konstant. Men nu fick jag en idé. Om jag placerar Fajsty i stället för skostället, och Duppen på andra sidan öppningen till minihallen, så är de tillräckligt nära för att kunna belönas, men tillräckligt långt bort för att inte stå PÅ varandra (vilket är ett problem iom punkt två).

Sedan om någon kommer kan man flytta Fajstys plats till köket eller närmre Duppen. I den situationen finns ingen risk för konflikt.

Kunskaper som behövs hos hundarna:

 • Vara på matta (på miljö/verbal signal)
 • Vara kvar med störning (Distraction)
 • Vara kvar under en längre period (Duration)
 • Vara kvar oavsett var vi är (Distance)

Träningsplan.

Ja. Här vet jag inte riktigt var jag ska börja. Fajsten behöver sannolikt mest öva på Distraction och att gå till mattan på signal.

Tanke:

 1. Steg 1.
  Gå till mattan frivilligt. Detta tror jag de båda kommer klara på ett träningspass. 1 hund i taget.
 2. Steg 2.
  Gå till mattan och stanna på mattan frivilligt. 1 hund i taget.
 3. Steg 3.
  Gå till sin matta och stanna på den frivilligt. Båda hundarna.
  När de kan göra det frivilligt båda två utan annan signal än att de ligger framme är det dags att döpa beteendet. Vad kan vara bla ord? “på era platser”? “Duppen plats”, “Fajsty plats”? Jag får fundera på den. “Mattan” låter så tråkigt. “Plats” är något som sannolikt och vardagligt användas av andra. Jo, den kör vi. Namnet om det bara gäller en när båda lyssnar, annars vovvarna. Framtida miljösignal är vi (jag eller M) går till dörren. Det är ju så mycket lättare att klä på dem om de är på sina platser än om de står på varandra eller studsar rundor.
 4. Steg 4.
  Sätt på signal.
 5. Steg 5
  Lägg till ett D i taget, en och en.
  Målbild innan vi går vidare: 10 minuter med rejäla störningar av olika slag (här får jag vara kreativ…) i ett annat rum.
 6. Steg 6
  Ta in det i vardagen.
  Ta in statister (besökare) att träna med.
 7. Steg 7
  Generalisera till andra mattor, eller handdukar (då är det ok att först peka var plats ska vara).

Gör jag rätt, gör de rätt- Så enkelt är det ju.

Alltså, de är ju smarta, vovvarna:

Ett träningspass med dem en och en, båda förstod konceptet. Ett träningspass med dem båda, båda förstod konceptet. Så vi är reda på steg fyra, sätta ord på det, samt visuell signal (inte samtidigt utan en i taget, en hund i taget). Jag tänker att mattorna får vara där, och om de går dit utan signal är det helt ok, men det belönas inte längre efter steg 4. Det belönas bara när visuell eller verbal signal givits.

Så, nu ska vi träna på att vara på sin plats med störning – påklädning av den andra hunden (hoppar ner lite i steg 6, man måste ju testa).

Sen när vi kommer in testar vi om herr Duppmonster kan tänka sig att vara på sin plats i stället för att Duppa rundor.