Mina hundar slåss.
augusti 18, 2017 thesuss

Mina hundar slåss.

Posted in Allt

Mina spannlar, våra spannlar. De fantastiska killarna. De har börjat bråka.

Nu på liv och död. Till synes. Fajsten är inbokad på veterinärbesök (tis 10:30) för full genomgång. Duppen är på pensionat och en plan är utarbetad.

Det som har varit lurigt är att att det är inte hela tiden, och inte alla gånger i samma situation så man luras att tro att “nu är allt OK”.
Jag skulle vilja att någon med hundnördsögon kommer hit och observerar dem i sin naturliga miljö, se om något annat än det jag ser kan observeras. Jag kanske är hemmablind. Detta om Fajsty Spaniel inte är jättesjuk i hemlighet och andra beslut behöver funderas kring. Han KÄNNS bättre än vanligt i både knopp och kropp, men hans gruff mot Duppen ökar i antal. Och ibland svarar duppen och då blir det BRÅK.

“Alla” säger att hanar inte bråkar på allvar, men dessa gör det.

Promenaderna har från dag ett varit en safe-zone. Hur kinkigt det än varit inomhus har promenaden funkat, sida vid sida, delat livsviktiga sniffar mm. Men igår small det där. Då bestämde jag mig för att dela på dem och utarbeta en DETALJERAD plan som vi ska FÖLJA.

Men – Jag behöver hjälp att utarbeta den. Extern hjälp.

Duppen VILL inte bråka med Fajsty (såvitt jag kan tolka det) men efter X antal tillsägelser så svarar han. Och då bara efter att Fajsty jagat honom ett par steg. Är jag alert o i närheten och stoppar Fajstys jakt svarar inte Duppen.

Den utarbetade planen som jag vill och behöver ha hjälp med att “perfekta” ser ut såhär:
Duppen blir på pensionatet hjärntvättad i att ordet ner = lägg dig ner o var stilla. (inte ligg för det kan ju F också). Fajsty får nu medan Duppen är borta lära sig att det är belönande att gå till sin säng på “gå o läg dig”. (han kan det sedan innan men det har förlorat sitt värde lite).

Så, när Duppen är nära Fajsty (ca 1,5 m radie) säger vi ner, och styr upp det så att inga konflikter kan uppstå. Sedan när situationen är ordnad – Fajsty gått dit han ska eller liknande, så får Duppen fri o belöning.

Duppen skulle som det är ALDRIG gå för nära Fajsty med mening, för att mucka eller liknande (så som jag tolkar det – men jag kanske missar något?). Ibland funkar det att de är nära, ibland inte, jag ser som sagt ingen logik i det.

Dock om Duppen är stressad/uppe i varv/stissig är Fajsty mer benägen att vara sur på honom, och jag tror att det är i de situationerna som denna plan kan vara av störst hjälp.

En annan – kanske orelaterad – situation är om vi är i trädgården så sänker Fajsty huvudet och “jagar” Duppen, lite som en katt ser han ut. Jag har inte lyckats filma det men jag får ingen positiv magkänsla av det så brukar avstyra det. Sätta den ena i komposthage där den faktiskt brukar koppla av.

Jag känner mig väldigt handikappad i detta att jag inte kan lösa knuten de har skapat.

Det finns en mängd teorier om hur den uppkommit, men de är ju irrelevanta för nu är den ju där.

 

 

Första steget är Fajstys veterinärbesök. Se om där är något som felar honom som inte syns. Fästingsjukdom, cancer, nya allergier eller annat.

Andra steget är Duppens “ner”. Det är på g på pensionatet har jag fått videobevis på 🙂