Aktivera mera
april 13, 2018 thesuss

Aktivera mera

Posted in Uncategorized

Hej bloggen.

Det har visst redan gått en vecka.

Men jag har fortsatt hålla mig från socker med undantag måndag kväll, jag har fortsatt springa 3 ggr per vecka. Jag har fortsatt att inte köpa en massa saker.

Däremot har M klickat hem en grill och utemöbler så vi kommer ha det SÅ mysigt på kvällarna. Det blir också en morot till oss att träna munkorgar med hundarna, för självklart hade det underlättat en hel del att inte behöva slussa, pussla och kliva över kompostgaller. Vi önskar oss en liten oas.

Vad gäller hundarna har jag fått en liten kick i baken vad gäller vardagsaktiveringen. Det är så enkelt egentligen, att man med mycket små medel kan få så mycket nöjdare hundar.

 

Detta skrev jag till min projekthund men har skrivit om det mer allmänt.

Balansövningar:

Inspirationsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=IXgnZJB7K98

Hoppa upp på stubbar, stenar, omkullfallna träd, parkbänkar osv. Se bara till att det inte är halt och ha sele på så att du kan hjälpa till om hunden skulle halka eller tappa balansen.

Så småningom ökar du svårighetsgraden genom att låta hunden gå på hindret, sätta sig ner, vända sig om och ligga ner. Tänk på att hela tiden berömma och belöna.

Två tassar på – Lär hunden göra “high ten” på mindre läskiga saker såsom husväggar och stenmurar. Sedan mer skramliga grejer (elskåp), sedan mer rörliga grejer (gunnebo-stängsel). Observera att han ska göra det med glädje och helst frivilligt, annars kan det få motsatt effekt.

Alla tassar i – Kliva i saker: Låt hunden kliva i en låda med två eller alla fyra benen. Öka svårighetsgraden genom att minska storleken på lådan. (Gärna shejpa, så hunden samtidigt får tänka ut själv vad som förväntas). När hunden kan leken kan man byta till saker som kanske är lite mer läskiga -till exempel att de inte är helt stabila, eller  att de låter lite, men sakta och successivt.

Nosarbete – Leta godis

En tanke här är att ha en tydlig startsignal för “nu letar vi”. Annars kan man råka skapa en dammsugare.

Göm godis i knöggliga trädstammar, bland stockar (obs kolla så de är stadiga), i högt gräs.

Säg vänta, göm, och be hunden leta. Kan hunden inte vänta enkelt, bind den i en stolpe eller ett träd medan du gömmer.

Nosarbete – Leta doftämne (te/krydda)

  • Lär in doften (video kommer), detta går sannolikt fort.
  • Göm doften inomhus på olika platser
  • Be någon annan gömma och be hunden leta, så hen inte går på din doft enbart.
  • Diskriminera – “Du ska hitta te men inte kryddpeppar”. (ganska olika dofter till en början)
  • Börja gömma utomhus, sedan på växelvis promenader.

Nosarbete – Leta leksak

Ta med tennisboll (eller annan leksak) ut. Göm den först väldigt enkelt, belöna massor, med gos, goda godisar, kastad pinne eller vad som är mest belönande just då. Försvåra sedan när hunden fattat grejen.

 

Grabbarna bus: