Förkyld, Islam, hundar och rabies
maj 6, 2018 thesuss

Förkyld, Islam, hundar och rabies

Posted in Uncategorized

Det var ju inte alls planen, att bli förkyld. Men några envisa bacillusker hade bosatt sig i Marcus och de verkar trivas rätt bra i mig också… Snörvel.

Så, jag får ta det lugnt motionsmässigt, kanske det var därför jag sov så mycket efter loppet, förkylningen hade redan börjat i smyg. Det verkar dock vara en kort variant, så jag hoppas det är det och inte en förklädd influensa. För influensan detta året verkar inte vara nådig. Folk blir däckade i flera veckor. Det vill jag verkligen inte bli.

Jag har tagit kontakt med en hundverksam i en annan stad i kommunen och involverat henne i ett föredrag för dagis eller nyanlända för att sprida kunskap om Hunden.

Affischidé:

Här är så väldigt många som är hundrädda och som hoppar åt sidorna (och därmed fångar hundens uppmärksamhet) när man kommer. Vissa ställer sig bakom sina andra, mindre hundrädda vänner.

Vissa kastar stenar på hundar för att hundar anses ‘skitiga djur’. Detta ska antagligen tas med en nypa salt då källan är “internet” men jag hittade:

Islam förbjuder muslimer att ha hundar, och straffet för detta är att man förlorar en eller två qiraats (andel) från sina hasanaat (goda gärningar) varje dag. Det finns undantag i de fall då man har hundar till jakt, för att vakta boskap och skörd. (islamguiden)

Så. Vakthund är OK på landet, i stan behövs ingen vakthund.

om en hund dricker ur någons kärl, måste han (om han vill använda kärlet) hälla ut vattnet och tvätta det sju gånger med vatten och en åttonde gång med jord. Om kärlet bara används till hunden behöver han inte rengöra det. (islamguiden)

Jag och Vuffsen som delar flaska ofta. Men – Jag undrar om inte detta har sitt ursprung i rabies?

Smitta sker genom att infekterad saliv överförs till djur eller människa genom bett eller slickning. (källa fhm)

En annan sak de oroar sig för är binnikermaskar och pasturellabakterier.

Muslimerna ska inte försöka efterlikna kuffaar (icke-muslim) genom att springa med hunden eller röra dess mun eller pussa den, vilket orsakar många sjukdomar. (islamguiden)

Enligt folkhälsomyndigheten är “binnikermask” ovanlig hos hund i Sverige (källa)

Vad gäller bakterier i saliven hittar jag bara en källa som i slutändan kommer fram till att det är ingen fara (källa) så länge immunförsvaret inte är super-försvagat av någon anledning.

Ett skadat djur drar sig undan för att slicka sina sår. Nu kan en ny upptäckt förklara varför. I saliven finns nämligen histatin, ett ämne som stimulerar sårläkning. (källa)

Så, det är inte bara onda bakterier där.

Jag vill inte “klanka ner” på Islam och dess grundvärderingar, bara det att i Sverige finns det ingen substans i direktiven vad gäller just hundar och dess orenhet.

Men ser man till rabies vs var muslimer bor är det sannolikt att “regeln” kom av hälsoskäl. Valpar är söta. Valpar har också rabies. Dela vattenskål med en rabiesvalp är INGEN bra idé.

Rabies i världen (WHO)

Muslimer i världen (wikipedia)

 

 

 

 

 

 

Så, Ser man till kartorna är Israel, Saudiarabien, Guyana samt Surinam ganska låga på människor smittade av rabies, men de är omgärdade av land med hög smitta, så jag tror inte där finns mindre rabies i djuren i de länderna, utan det kan vara islam-reglerna, eller något annat (inrapportering av sjuka exv) som gör att smittan är lägre där.

Så. Nu är jag slut för nu.