Baklängeskedjning

Baklängeskedjning kan göras väldigt avancerat, men det behöver inte vara det.

Traditionellt lär man in slalom mellan benen genom att locka hunden genom första ”bågen” och belöna, andra bågen och belöna osv. Eller gud förbjude, locka hunden mellan benen flera gånger för att sedan belöna.

Inget av dessa fungerade på Fajsty. Visst följde han godisen men han hade ingen aning om vad han gjorde.

Jag har redan berättat om hur det gick till när jag bestämde mig för att lära in det, så nu ska jag verätta om hur jag faktiskt gjorde.

  1. Bestäm vilket ben du vill sluta med framåt.  (jag valde höger)
  2. Ha hunden på motsatt sida och belöna massor när hundens huvud passerat ”mitten”  (behöver du locka för att kunna få till den belöningen – gör det för all del!)
  3. Gör detta 3*5 gånger. Totalt 15 repetitioner, tills hunden vet precis vad den ska göra när du har ena benet fram och stel hållning.
  4. Sedan är det dags för att lägga på näst sista steget. Då har du andra benet fram, och hunden på motsatt sida. Det kommer nog inte ta lång tid för hunden att förstå vad den ska göra. I början kanske den försöker gå in från det håll som blivit förstärkt ofta, men förr eller senare gör hunden rätt, beröm muntligt och gör steg 2.
  5. Ge hunden alltså inte sin belöning förrän den gått igenom port 2.
  6. När det fungerar med 2 portar kan du öka till 3 portar, 4 portar osv och bygga upp hur länge hunden orkar gå slalom i väntan på sin belöning.
  7. Du väljer själv hur många steg hunden ska kunna gå innan du sätter ord på det. Om du inte bara vill ha den redan inlärda utgångshållningen som signal.

Undrar om det blev tydligt nog…

För mer information om baklängeskedjning, se: