Har din hund tråkigt?

Det är ju suveränt att bo såhär i snömassorna!

 1. Göm godis i toarulle (gör detta ett par ggr och låt vov klura ut hur han ska få ut godisarna)
 2. Göm toarullen med godis i (ganska synligt)
 3. Göm den osynligt så han måste använda näsan.
 4. Gör flera hål i snön och göm den i ett av dem. Skicka honom att leta.
 5. Lägg ett spår … Det är ju guld om man har skogen nära just för spår. Tappa lite olika saker i spåret som du blir löjligt glad när han hittar.
 6. Lägg toarullar med godis i i spåret.
 7. Lägg godis/torrfoder i en PET flaska – se hur lång tid det tar att klura ut.
  Inga krav alls, bara roliga grejer.
 8. a – Ställ en låda på golvet och belöna allt spontant intresse för lådan i MAX 2 minuter (obs – ställ klockan) Kan behövas kortare tid beroende på hund, tänk att det ska bli 20-30 (SMÅ) godbitar ungefär. Kasta dem på golvet bort från lådan.
  b – Lägg undan lådan i minst 15 minuter. Titta på tv och var allmänt tråkig.
  c – Bestäm vad du vill att han ska göra med lådan, 2 ben i den, sitta på den, stå på den, 2 ben på den.. Bestäm dig för Ett beteende (frambenen på ex.)
  d – Lägg ner lådan igen och fortsätt belöna intresse för lådan. Skulle han skrapa på den eller närma sig med en tass blir det jackpot och ny paus.
  e – Jättetråkig paus, minst 15 min. Lådan bortplockad.
  f – Lägg ner lådan och repetera ’d’. Repetera ’d’ och ’e’ tills frambenen är på lådan.
  g – När han har förstått att det är frambenen på lådan som ger bäst utdelning kan du börja belöna där. Sen kan ni leka bakdelskontroll.  Eller bara döpa det till ”tassarna på lådan” .

Godis = Varsågod. Godis != Varsågod.

Jag tror inte att anledningen till att hundar går iväg och sniffar efter belöningen är att de inte säljer sin själ för godis eller att de är för distraherade utan antagligen är det för att de tror att godis/belöning/beröm är lika med ”varsågod att sniffa”.

För att få bukt med Sniff efter beröm gäller det att från och med nu (eller när ni bestämmer er för att ”nu får det vara nog”) förekomma hunden. Kan han något ord för ”vänta” kan du använda det i inledningsskedet… Ex: ge godis, säg vänta, vänta ett par (milli)sekunder, sen ger du frikommando. (varsågod) …
Sen när detta funkar hyfsat ger du godis och väntar lite längre innan varsågod, sen helt plötsligt ger du två godis med X antal sekunder emellan och sen milisekunder innan varsågod. Sen drar du ut på det varsågodet också tills det får plats 3 godis innan varsågod osv.
Vill han sniffa innan varsågodet har du ökat tiden för fort. Gjort det för svårt. Men då är det viktigt att han inte KAN sniffa förrän du sagt det magiska ordet . Ewa Bodfälts berlinmur kan man ta till där, hellre än att hålla tillbaka i kopplet.
Inga Nej. Bara var fysiskt i vägen. Sen frikommando fort som attan innan han provar igen. . .

Det kanske inte funkar på alla hundar, men troligen på många… Det är sååååå lätt hänt att godis = nu är vi klara.