Hund som jagar bilar (eller cyklar)…

Nedanstående bilar kan vara vad som helst som hunden finner intressant att antingen skälla på eller jaga. Det är två olika “metoder” som kan fungera parallellt eller olika väl på olika personligheter.

Skvallerträning

När han ser en bil, INNAN han får impulsen att jaga den så sätter du iväg med bästaste godiset. Så han får jaga dig o godisen 🙂

Kan hända att du får börja på en åker flera km från bilarna (vad vet jag?) sen när han på det avståndet har kopplat bil = jaga godis hos matte kan du prova på successivt närmre avstånd. Tanken är att när han ser en bil sedan ska han inte tvärbromsa utan tänka “jippie jakt med matte” . .

Doggie Zen

*galen idé* som bygger på Premacks princip:
Om du har en snäll bilägare så kan du träna gå fint, och när du är nöjd skickar du honom på “jaga bil”/varsågod i några sekunder, sen ska han gå fint igen innan han får jaga bil. Han måste då alltså jobba genom att gå fint (inte nödvändigtvis med kontakt, men med slakt koppel) för att få göra det han helst av allt vill. Du kommer märka då att (just den) bilen tappar värde mer och mer, och till sist när du säger varsågod kommer han att titta på dig som:
“Måste jag, kan jag inte få en godis och fortsätta jobba i stället?”

Sen måste man ju tänka på vad man mer gör med sin hund mer än koppel/cykelpromenader.
Jag tränade agility alt. lade spår till min vov på morgonen i ca en månad, och han drog inte en enda promenad den månaden (men det är sällan man hinner vara så duktig). Det visade att en mentalt stimulerad hund inte har samma dragbehov (inte min iallafall).

Det finns många varianter på varför hundar drar, men en sak är gemensamt för alla; det fungerar för att matte/husse följer efter.