7 vanliga fel vid hundträning

Artikel hittad på Positive Petzine’s hemsida och översatt av Britten.
(jag snodde den från Brittens sida)

Gör Du någon av dessa 7 vanliga fel när Du tränar Din hund eller Din valp?

Lär Dig vilka 7 fel, hundägare oftast gör och som för det mesta leder till att hunden inte lyssnar till Dina kommandon eller lär sig ett bra uppförande. Dessa hundar är irriterande att dela hus med, men det är inte hundens fel! Det är helt enkelt för att ägarna aldrig hört talas om de 7 träningsfelen. Låt det inte bli Du, lär Dig dessa nu…

1. Förstärker inte det önskade beteendet.
Hunden gör det som lönar sig bäst för den. Om den inte får ut något av det, så gör den det inte. Därför är det logiskt att arrangera det så, att det som fungerar för hunden, fungerar för Dig också! När Du ser något som hunden gör, som Du gillar, så belöna det!
På det sättet fungerar det både för hunden och Dig – Ni blir bägge vinnare!

2. Använder uteslutande straff för att stoppa ett oönskat beteende.
Straff minskar ett oönskat beteende. Det låter väl bra, eller hur? Om Du ser ett beteende Du inte vill ha, kan Du straffa det och det försvinner.
Men vad får Du istället? Som Du förstår, så gör hunden det som lönar sig bäst för den. Hundar har behov av att bli av med energi och tillgodose sina drifter. Genom att bara ta bort ett utlopp, uppfordrar Du egentligen hunden till att finna ett annat sätt att avreagera sig på, och Du har mycket liten kontroll över vad hunden kan hitta på istället. Prova istället att hitta alternativa saker som hunden kan göra och belöna den för det.
Kom ihåg: Hundar gör det som lönar sig bäst för dom. (Se fel nr. 1)

3. Upprepar kommandon.
Vill Du veta hur Du lär Din hund att ignorera kommandon? Bara fortsätt att upprepa dom! Om Din hund inte reagerar på ett kommando, beror det på att det är för många distraktioner i omgivningen, i förhållande till var Ni är i träningen; eller att det Du ber hunden göra, är för svårt just nu. Det är inte hundens fel – det är helt enkelt inlärningslagarna. Genom att upprepa kommandot gör Du det verkningslöst. Även när det inte finns något som distraherar, är sannolikheten liten att hunden lyder kommandot.

4. Arrangerar inte träningen så att hunden gör rätt.
För att få mer av ett beteende skall detta förstärkas. För att kunna förstärka beteendet är Du tvungen att lägga upp träningen så att hunden gör rätt.
Om Din hund inte lyder ett kommando kan Du antingen:
a. sänka Dina krav. T.ex. ett kortare sitt-stanna kvar, eller inkallning med lång lina istället för utan lina.
b. ta bort distraktioner i närmiljön. T.ex. om Du har flera hundar, så ta bort de andra från rummet.
c. träna Din hund i ett lugnare område med mindre distraktioner.

5. Tränar för länge.
Visste Du, att Du bara behöver träna 5 – 10 minuter åt gången? Även ett 2 minuters träningspass är mer givande än ett timslångt. Hundar, och särskilt valpar, börjar mista intresset och bli trötta efter en kort stund och kan därför inte göra sitt bästa. Om Du förstärker detta ”icke det bästa” beteende, så är det det Du får mer av. Därför ger det bäst resultat att arbeta i korta träningspass. Du kan göra många korta träningspass under loppet av en dag.

6. Ger oönskat beteende uppmärksamhet.
Kommer Du ihåg fel nr 1? Vi lärde oss, att hunden gör det som lönar sig bäst för den. Varje beteende som upprepas har blivit förstärkt. Det kan hända att beteendet är självförstärkt, men det är oftast någon eller något som förstärker beteendet. Det vanligaste felet är, att ägaren ger hunden uppmärksamhet när den utför det oönskade beteendet, vilket kan förstärka detta. Föreställ Dig, att Din hund krafsar på dörren och vill ut.
Om Du då ropar ”sluta” eller – ännu värre- släpper ut hunden, kommer Du sannolikt att se mer av detta oönskade ”krafsa på dörren”-beteende.
Genom att totalt ignorera detta beteende och vänta tills det slutar, innan Du ger uppmärksamhet, kommer Du att förstärka ett långt mer önskvärt beteende.

7. Straffar hunden för att inte komma, när den blivit inkallad.
Detta är ett fel jag ofta ser. Hundar som inte är effektivt tränade till att komma när dom blir inkallade, blir straffade, när dom äntligen kommer tillbaka till sina ägare. Varför skulle en hund vilja komma, när den får en utskällning? Även om Din hund har ignorerat Dig totalt de sista 10 minuterna, är det mycket bättre att belöna honom för att äntligen komma, än att straffa honom för det.
Ännu bättre är det att undvika att sätta hunden i en situation, där den kan fela, jämför fel nr 4.
Be hunden om att komma, om Du är 100 % säker på att den kommer. Om Du inte är 100 % säker: se fel nr 3!
Koppla bara loss Din hund i säkra omgivningar, där Du kan tillåta Dig att vänta, om han inte kommer. Om Du inte är 100 % säker på att han vill komma, så vänta tills Du är det. Vänta till en lugnare tidspunkt, kanske när hunden han leker med går eller när han sprungit av sig lite energi och blivit lite tröttare.
Då kan Du prova att springa iväg och kalla in honom. Belöna alltid Din hund för att han kommer när Du ropar!