Gå fint och Sitt kvar.

Fajsty snackar svenska Samförstånd?

Alla artiklar i denna kategori utgår ifrån att ni endast tränar aktivt ett par minuter i taget. Med längre pauser emellan. Och att ni använder godis som är ungefär ”pyttipannastorlek” (en åttondels köttbulle) för en hund i bordercolliestorlek.

Promenadregler

En sak är säker; det finns INGEN Quick-Fix till en icke-dragande hund. Det finns mer eller mindre skadliga hjälpmedel, men ingen ”universallösning”.

Det enda som gäller är träning och åter träning.

Jag tycker att när hund och ägare får förhållningsregler för promenaderna kan det tyckas som att de blir mycket trevligare, för både hund och ägare vet vad som gäller. Oavsett om dessa regler bygger på straff och korrigeringar eller på positiv förstärkning. Personligen tar jag STORT avstånd från korrigeringar, men det är upp till var och en vad som känns bäst.

Det finns olika sorters ”promenadregler” som bygger på positiv förstärkning.

Om det är en hund som inte sniffar men ändå ”Ligger på” fungerar detta bäst:

Hunden kommer inte framåt så länge kopplet är sträckt.

Detta kan göras på ett gäng olika sätt, det ena är att du helt enkelt fryser fast när kopplet är sträckt. Stanna. TYST. Vänta på att hunden antingen backar lite, eller vänder sig om och frågar vad 17 du håller på med. Då fortsätter promenaden tills kopplet blir sträckt igen. Så håller Ni på tills polletten trillar ner.

100 meter kan ta 60 minuter om hunden är väldigt van att gå med sträckt koppel, men är ni konsekventa så fungerar det.

Ett annat sätt som bygger på samma sak är att när kopplet sträcks så Backar ni. TYST. Bara backa… Dra inte i hunden utan den får sonika följa med er bakåt såsom ni följt med den framåt.

När hunden tittar på er ge den en godis nära er (positionsbelöning*) och fortsätt promenaden. Repetera detta max 3 gånger.

Nästa gång ni backar så ska hunden gå fint/nära/utan att dra i 1-2 steg innan och efter den får sin godis. Ha ett ”fri” ord när den får sniffa (men utan att dra) så att inte gränserna blir flytande.

Öka antalet steg successivt men kom ihåg att minska på kraven där det är svårare (ex. där det luktar extra gott eller när fler människor och/eller hundar är med på promenaden).

Kravökningen görs för att inte skapa en beteendekedja som ser ut ungefär såhär:

Dra > Matte backar > Hämta godis > Dra … osv…

När detta fungerar kan man börja använda sig av Premacks princip för belöning emellanåt.

Detta kan fungera som enda ”promenadregler” för hundar som lever för att sniffa/snusa/nosa (ex Cocker och Springer, m.fl) även vissa hanhundar som sniffar efter löptikar:

  • Hunden får endast sniffa om han går med slakt koppel (gärna med kontakt, men det är inget krav) och varken två meter bakom eller två meter framför.
  • Hunden får varierade belöningar för kontakt och/eller bra pos.
    • Ibland godis och inget sniff
    • Ibland ”varsågod” och sniff i X antal minuter.
    • ALDRIG godis och sniff – för att undvika oönskad beteendekedja (se nedan).
  • Kommer aldrig dit han drar som en idiot, då byter vi/ni håll helt och hållet.

*ger man belöningen där man vill ha hunden ökar intresset för att vara på den platsen och således får man mer tillfällen att belöna och mer tillfällen att lära hunden önskvärt beteende.

Sitt & Ligg – Kvar

Hur får man ett säkert ”stanna kvar” ? På samma sätt som man får hunden att gå fint, med mycket tålamod, beröm och små steg.

Har ni inte alls börjat med ”vänta” eller ”stanna/ kvar” börjar man med att hunden sitter, sen går man ett liiitet steg ifrån den och sen tillbaka genast och belönar att hunden satt kvar.

Man behöver inte säga någonting till hunden i detta skedet (den vet ju ändå inte vad ordet betyder). När hunden kan leken och vet att ”människan ska bara gå något steg bort, sen får jag en godis” så kan ni döpa det, börja säga det ordet ni valt innan ni går. Det kan hända att ni får minska avståndet lite om hunden blir osäker på det nya ordet, men snart förstår den leken.

Hur kommer man då därifrån till att hunden ligger still fastän det viner fotbollar, kaniner och andra hundar förbi?

Hemligheten är att introducera störningarna i små små steg. Och försöka att alltid lyckas, eller att lyckas åtminstone 80% av gångerna. Blir det mindre ofta måste ni ändra kriterierna på något sätt så att det blir lättare för hunden. Prova i ett annat rum, eller inomhus om ni först var utomhus.

En annan viktig sak är att ALDRIG ”Nej:a”. Bara gör om och gör rätt, funkar det inte då heller, gör det enklare och tänk ut hur du kan försvåra det på ett annat sätt till nästa träningspass.

När hunden har kopplat ”kvarsittningsleken” till ordet ni valt (efter 20-200 repetitioner beroende på hund & människa) kan ni börja variera störningarna på så sätt att ni inte bara promenerar fram och tillbaka utan kanske runt hunden, låtsas plocka upp något (är det för svårt, tänk ut hur du kan göra det i fler steg), sätta dig ner, ställa dig upp, skutta m.m.

Nu såhär efter nyår har jag (och säkert många med mig) nyårslöften som att äta bättre och träna mer, så varför inte göra 2 saker samtidigt?

Nu kan ju hunden sitta kvar när ni gör de mest underliga saker, så varför inte träna sitt/ligg kvar medan Ni gör armhävningar och Situps, ljushopp eller plankan. Se vem som kan hålla positionen längst, du (i plankan) eller hunden?

När detta fungerar bra inomhus kan ni till våren ta övningen utomhus, men kom ihåg att sänka kriterierna så fort ni lägger till en störning. (t.ex. hemma på mattan = 10 meter bort och 10 minuter kvarsittning. Utomhus på gräsmattan = 2 meter bort och 4 minuter kvarsittning).

Jag lovar er att även om det känns som att gå 4 steg framåt och 3 steg bakåt kommer ni att ha igen det då beteendet verkligen behövs.

Anledningen till att detta står som ett trick är att jag tycker det är ett trick när hunden kan ligga kvar oavsett störning. Tycker inte ni det?