Vad han kan och vad våra mål är..

Jag har ju anmält mig till ett par klickerTRÄNARutbildningar runt om i Sverige (Göteborg, Bromölla, Halland) men den i Göteborg står högst upp på listan och de skrev ”Vi blev lite mer nyfikna på att få veta mer om svaret på denna frågan: Beskriv vad din hund kan sedan förr, och vilka målsättningar du har med din träning.” Så jag försökte svara på det så gott jag kunde.

Beskriv vad din hund kan sedan förr…

Min hund har kunnat:
– Gå fot
– Stanna kvar (oavsett störningar)
– Uppgjorda inkallningar med fart och ingång.

… dessa färdigheter har dock inte övats på på lääääänge, så de sitter nog kvar, men var? =)

Min hund har nyss lärt sig:
– Vinka (idag)
– 4 saker man kan göra med en låda
– slalom mellan benen (baklängeskedjat :D)
– Kort nosdutt på post-it
– Nya Promenadregler som bygger på Premacks Princip
– Ny inkallningssignal (sitter inte riktigt 100% ännu)
– Kloklippning som ett trick i stället för brottningsmatch (under inlärning)
– Åka buss utan att skälla på folk.

Min hund har tidigare lärt sig och kan fortfarande
– Dansa (snurra på bakbenen)
– Ligg under gång (BC-style)
– Alla moment i Rallylydnad nybörjare
– Sitt namn (+ 3-4 variationer av det) som kontaktord
– Sitta innan man går ner för en trottoar eller över ett övergångsställe.
– Spåra löptikar (och människor.. )
– Låta bli ngt materiellt om jag ber honom om det (sniffa på/äta mm)
– Burleken (till steg 5 tror jag vi kom)
– Låta bli mat på soffbordet

– Vakta sin Zon om Matte finns i den. . . .
– Skälla på hundar som rör sig

…. säkert en massa mer saker som jag inte kommer på just nu eller som jag tycker är självklara.

Vilka målsättningar du har med din träning…

Denna var svårast att svara på.
Jag tror att målsättningen med träningen av Fajsty är att få en nöjd och glad hund som fungerar i samhället och inte skäller på allt och alla. Men annars är målet att vidareutveckla mina kunskaper så att jag kan mer och utifrån det lära mig att analysera situationer som kan uppkomma. Målet är också att gå mer och mer ifrån ”köttbullemtoden” till ”klickertänket”.
Min hund är inte speciellt (klicker)smart. Min sambos mammas hund är ENORMT klickerklok. Därför kommer jag nog testa mycket på Muffin, som den heter, innan jag testar det på Fajsty. Eller efter.
Jag har iallafall 2 väldigt olika hundar att applicera mina kunskaper på fritt.

Men min hund kan han med, man måste bara vara mer noggrann annars blir han frustrerad. Muffin hon sätter sig och tänker när hon inte förstår.. sen gör hon rätt ändå efter ett tag… Fajsty får man gå mer försiktigt fram med…

Konkreta mål:
Ett mål jag har är att han ska komma som ett skott på den nya inkallningssignalen oavsett störningar. Typ jakthund.
Sluta vakta överdrivet…. Mer av ett önske-mål
Starta på jaktprov el liknande (= bli lika duktig som sin morfar) .. Men det har många små undermål..

Svaret jag fick på det var: ”Tack snälla, det var informativt!”.

Jag vet inte om jag skrev för mycket text ändå? Hon bad specifikt om en lista, inte en uppsats… Blev det en uppsats ändå kanske? Eller ligger det ingen ironi/sarkasm bakom?