Tre hundhelger i rad

Tre hundhelger i rad.

Jag går igenom dem en i taget, sedan skriver jag vad jag tycker totalt sett.

 

Helg nummer 1

Första helgen var som observatör på SKL-kurs i Eslöv för Canis avd. skåne.

Anledningen till att jag var där var att jag vill ta det tänket till Halmstad där vi har så många reaktiva hundar och så många som har problem med ljudande eller tjuvstarter (agility eller apportering). Säkerligen finns liknande problem på jaktsidan av hunderiet.

Men jag vill ju också kunna anamma det på min egen hund.

Med på denna kurs var 2 ridgebacks (mycket skärpa men glada i folk), 2 aussies (lätt till pip), 1 berger des pyrenees face race (reaktiv, svårt att tagga ner), 1 flat (GLAD), 1 cockerpoo (Glad + osäker). Förutom dessa och deras mattar var det jag och en till som var observatörer. Två av dem som var där kände jag igen från rallykursen, det var roligt att inte vara helt ny.

Mer detaljerat kan ni läsa här (http://marieshundsida.bloggplatsen.se/2011/04/06/5040816-avslappning-uppmarksamhet-fantastiskt-bra-hundhelg/)

 

Helg nummer 2

Helgen därefter var det dags för seminarium med Emily Larlham (aka kikopup) i Malmö, för jag trodde att jag skulle missa helgen i gbg. Nu visade det sig att jag inte hade missat den, men jag gick ju i Malmö i alla fall.

Det blev tåg till Malmö, buss till vandrarhemmet, buss till Limhamn, promenad till Malmö praktiska gymnasium, ett litet äventyr alltså.

Sen på kvällen dag 1 promenerade jag hela vägen in till centrum, förbi pildammsparken. Gick förbi en indisk resturang som hade tandoori ugn.

Minns på ett ungefär var det var.

Seminariet som sådant var jättebra (12 sidor anteckningar) och jag tyckte Emily påminner mycket om mig, men mer tricks-träningsinriktad.

Höjdpunkten för mig var hur hon visade och lärde in olika sorters lockande (targetbeteenden). Hon bytte även namn på ”sitt” till ”Cup” på en papillon. Fast min tanke är att den visste ju att den skulle sitta för det var det som hade blivit förstärkt 200 ggr, vad händer om hon pausar hunden, säger lite olika kommandon och sen säger ”cup”?

Hon var inbiten klickare men hon var samtidigt inte rädd för att i början visa hunden vad den ska göra, med lockande eller targetbeteende, och sedan snabbt arbeta bort det. Ex: visa 2 ggr KB, vänta på erbjudet beteende KB. Inlärningen kräver kanske inte SÅ mycket tänkande som 100% frishejping men beteendet blir ju detsamma.

 

 

Helg nummer 3

Startade redan på fredagen, 18-21 i Göteborg – Västra Frölunda.

Jag och Fajsty åkte hemifrån vid 15 och var där i väldigt god tid. Vi tog en lång promenad och på den mötte vi totte och dacke (www.klickersmart.se) och jag hade ingen godis med så jag satte Fajsty ner o klappade honom medan jag frågade vart jag skulle (var inte helt säker). Han var tyst fastän totte voffade lite. Duktig hund. Sen skulle vi gå förbi en annan hund och då var det svårare att vara tyst, men det blev ytterst få voff.

 

Ingenting nytt direkt sedan på teorin, men det var bra att höra allt igen.

Vi var tvungna att rollspela baklängesröran från 2010, med en låtsashund (nog tur det).

Alla var duktiga på att klicka osv. men rollspel är ju inte min grej, så jag hoppas inte det blir mer sådant.

 

Lördagen startade med avslappning, och döm om min förvåning när min hund var avslappnad, trots 3 andra hundar inom synhåll, och ytterligare 5 i samma rum. Och ett BARN direkt jämte oss. Det gällde att ha is i magen, men varje gång han såg ut att spänna sig = godis. Varje tillbakatitt från något läskigt = godis.

Samtidigt skulle vi försöka lyssna på vad som sades, och berätta för en ny person vad vi gjorde igår.

Senare framkom det att vi kommer alltid jobba 2 och 2, en hund vilar medan en jobbar. Detta är mycket praktiskt för det är ju bra att lära hunden vila mellan passen, men ack den sociala interaktionen…

 

Fajsty var katastrof på plan dag 1, så fort nån människa närmade sig så vrålskällde han & skulle dit och klättra på dem.

Men det är ju bra, till viss del att han visade vad vi har att jobba med …

 

Dag 2, söndagen, var jag mer beredd på hans sådana fasoner, och KB varje gång någon rörde sig och han tittade på dem, senare inväntade jag titt tillbaks innan KB.

Till slut kunde han ligga lugnt i ringen, och bli matad för varje tillbakatitt fastän folk var i rörelse och andra hundar tränades.

Bara en gång på hela dagen var jag inte riktigt beredd och han fick ett voffryck, men han kom tillbaka ganska fort..

 

Sammanfattningsvis av helgen behöver Fajsty bli bättre på att erbjuda beteenden och jag behöver bli bättre på att inte locka.

 

Alla tre helgerna tillsammans

Om man tar alla 3 helgerna i beaktning så blev det lite kollision i ideologierna mellan 1an och 3an samt 2an och 3an. På avslappningskursen i Eslöv var där en flat, i Göteborg  var där också en flat. Dessa är GLADA aktiva hundar, som gärna jobbar massor och sällan har svansen stilla.

I Eslöv lärde vi oss att klicka passiva beteenden, Blinkande, Stilla svans, att rulla över på höften och inte ligga på ”helspänn” t.ex.

I Göteborg sa de, lägg bort klickern här, det är så lätt att de ökar i aktivitetsnivå om man tar fram den. Jo, men är det inte det många behöver jobba med? På SKL kursen i Eslöv var det en som kunde klicka passiva beteenden och få en lugn hund, men sen om hon rörde på klickern typ så flög hunden upp och ”startade” igen, så det är ngt hon måste jobba på, att man kan faktiskt röra klickern utan att det betyder ”nu är det dags att erbjuda beteenden”.

 

En annan sak som skiljde var att i Eslöv förklarade hon ganska exakt hur man skulle röra på hundarna, var som är lugnande, var man ska ta, hur hårt man ska röra, osv. Göteborg sa ”massera hundarna”.

 

Det kanske räcker, det var kanske tillräckligt mycket information för de som var där, men jag var väldigt glad för helg 1, där jag fick lära mig grunderna i SKL och avslappning på filten. Jag vågade inte klicka (grupptryck?) men jag försökte trycka in en godis i munnen på F varje gång han blinkade, och han ökade både tiden med stängda ögon och frekvensen, till slut somnade han (Tillfällighet?).

 

Andra helgen och senaste helgen krockade ju pga lockandet. Canis står för 100% frivilliga beteenden, 100% shejping.

Inget fel i det så klart, men stor kontrast till, locka lite, shejpa mycket som Emily sysslar med.

Personligen gillar jag Emilys stil, men jag och Fajsty (och Muffin) vill bli bäst i Göteborg så vi ska verkligen anamma detta med frishejping.

 

 

Vi skulle också till den 5 maj skriva ner våra personliga mål, med hunden och med oss själva.

 

Mina mål

Jag vill bli bättre på att förmedla klickertänket till andra. Jag vill även bli bättre på kriterieplaner, se de små rörelserna mot det större beteendet.

 

Jag vill tycka att Lydnadsträning är roligare än vad jag gör idag…

Jag vill tävla lydnadsettan med både Fajsty och Muffin och få så bra resultat som möjligt.

 

Mål med Fajsty:

Mindre och mindre reaktivitet på nya hundar på hemmaplan och på bortaplan

(jag ska bli duktigare på att se störningarna i vardagen som träningstillfällen).

Kunna alla grundfärdigheter på listan.

Bli bättre på att erbjuda egna beteenden och inte vänta på att jag ska visa.

Leka 101 things to do without/with an object en gång i veckan.

 

Mål med Muffin:

Bli en repetitionsklok frishejpinghund.

Kunna alla grundfärdigheter på listan (utom skall).

Burleken – Buren is the shit