Matplanering

Efter att ha fört in våra kassaböcker på smartbudget.se har det uppdagats att på tok för mycket pengar läggs på mat&dagligvaror. Av någon anledning såg februari jättebra ut – kanske för att vi då åt pasta och bröd mm.

Nu måste vi äta mer fett. Det har varit problemet senaste tiden tror jag, alldeles för lite fett. Proteinet är dyrt, men man behöver inte mer än 20g per portion eller dag eller vad det är – så man behöver inte äta så mycket kött och liknande som vi har gjort.

Jag har räknat ut att om vi äter för 50kr/dag var (20 kr frukost, 10 kr lunch och 20 kr middag) håller vi den budgeten som vi BÖR hålla. Sen kan man ju sväva ut någon dag för att vara mer sparsam någon annan. Kommer vi under de summorna blir det mer pengar till sparkontot – och det skadar aldrig.

Kategorin ”övrigt” ska också dissekeras – men nu är den ju hög i medelvärde med tanke på att vi reste utomlands i april. Även de månader vi inte varit utomlands har kategorin för övrigt varit onödigt hög. Samtidigt måste man ju leva lite också, man kan ju inte spara hela tiden, emellanåt får man unna sig en hundkurs eller så. . .

Något som står högt upp i önskelistan på övrigt är en videokamera. Men det är roligare att köpa när man har sparat ihop till det. Så nu börjar sparandet!

Håller vi ovan nämnda matbudget kommer det gå som en dans. Jag kommer också att skriva alla inköp som går under ”övrigt” på väggen – så att de syns och man kan reflektera över om det verkligen var nödvändigt.

Jag har också påbörjat en sammanställning av vilka basvaror som är billiga var. Vissa saker skiljde inte sig åt alls. Men mjölk 1 l var 10 öre billigare på ICA Maxi i Flygstaden jämfört med ICA Maxi Högskolan.
Willys var billigast på ekologiska ägg. Jag tror skillnaderna är så marginella att det inte spelar någon roll, men om man ändå är på flygstaden kan man ju köpa 2 mjölk där och kanske spara in de 20 öre bensin det kostade extra att köra dit.. hehe..

En sak som kommer gå under övrigt denna månad är simkörkort för 1000kr. Men det tycker jag verkligen var nödvändigt. Vi har lärt oss en hel del på de två gångerna vi har varit där. Vi har 3 ggr kvar. Troligen kommer vi att simma honom i sjön, men det kan vara bra att ha körkort för att kunna simma honom där på vintern.

Måndag imorgon – back to reality.