Idag vaknade jag långt före tuppen. Före fem till och med.
Jag tänkte att jag kan sätta mig vid datorn och ta tag i min inbox.
Min inbox drunknar i olästa mail. Tur att det är fredag så att jag kan ta tag i det imorrn. Bara två mail är reklam/nyhetsbrev – men vettiga sådana som jag vill läsa.
I stället blev det facebookande och detta blogginlägg.
Nåja, jag har ju hela helgen på mig.
Vasacoachen
Jag skickade ett mail till Vasacoachen och beskrev hur det gick för mig. Han svarade med tips på träning för att göra bättre nästa år.
RULLSKIDOR: nu kommer snart våren och sommaren, det finns ingen bättre vasaloppsträning än att åka rullskidor. Där har du jätte mycket att vinna. Du får nästan all skidteknik, framför allt stakning. Dessutom tränar du kondition och styrka!
LÖPNING: jätte bra komplement till rullskidorna. Variera långpass med korta intervaller.
STAVLÖPNING: spring med stavar (om du har kortare stavar, ta dom). Älglufsintervaller i backe är grymt!
CYKEL: Grymt bra mängdträning! Du kommer långt, du kan cykla länge och var som helst. Dessutom är det riktigt gött att ta en cykelutflykt en varm vår/sommardag.
Cyklingen kommer ju komma i och med att jag har tjejvättern kvar. Jag är fast besluten att cykla till och från Falkenberg ett antal gånger innan den 6 juni. För att klara det bör jag nog börja gå på spinning-pass snart.
Ska bara sluta vara förkyld först
*dricker grönt te med honung*
Socker hämmar immunförsvaret
Jag har fått reda på att socker hämmar immunförsvaret. Jag tror att det kan ha varit mitt ökade sockerintag den sista veckan som gjorde mig mottaglig för Marcus förkylning. Eller så hade jag fått den ändå – det är svårt att veta.
BCC:
Inte socker som sådant men för stora mängder cirkulerande blodsocker (hyperglycemia):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16003073
kort film om mekanismerna: https://www.youtube.com/watch?v=YCsyTd29i9Y
Grejen är hur bra glukoshantering kroppen har, desto mer man tränar och är aktiv desto bättre blir kroppen på att ta hand om socker från maten och föra in det i tex muskelceller eller hjärnan där de gör sin sanna nytta, glukoshanteringen blir bättre direkt efter träning, därför det är rekommenderat att lägga de kolhydratrikaste livsmedlen vid den tidpunkten.
Även högre ratio mellan muskler och fett ökar glukostoleransen – desto mer muskler desto bättre i detta avseendet. Fibrer, protein och vettiga fettkällor kommer även de förbättra glukostoleransen. Det handlar inte om att vara rädd för socker utan att förtära det med förnuft/rimliga mängder och vara medveten om var det finns tillsatt.
Alla människor är även olika genetiskt och kommer kunna hantera kolhydrater och fett med olika utgångspunkter.
En längre period av mindre bra kosthållning tillsammans med inaktivitet kan även leda till diabetes-typ 2, vilket betyder att glukoshanteringen är kraftigt försämrad och dysfunktionell och att man har eleverade fastenivåer av blodsocker = inte bra! Detta är dock något som man enkelt själv kan styra upp och eliminera genom livsval, bra kost + träning/aktivitet.
Grönsaker är alltså bra för immunförsvaret samt ökar glukoshanteringen och för mycket glukos/blodsocker kan vara förödande, fortsätt äta grönsaker till varje måltid och begränsa intaget av raffinerat socker. Frukt fungerar bra.