Burleken forts

Nu efter en längre paus gick jag ut för att se om han förstod leken även utomhus.

Jag förtjänar en kexchoklad för hunden förstod verkligen (och det betyder ju att jag gjort rätt, eller i alla fall inte gjort några större fel, i inlärningen).

Det som hände var att jag började från början med att klicka för huvudet inne, och sen gå därifrån, och gå tillbaka och då gick hela hunden in, så då blev det jackpot.
Därefter stängde jag luckan, gick iväg en bit en stund, gick tillbaks och belönade för att han var lugn.
Sen öppnade jag luckan helt och belönade att han satt kvar. Varierade antal sekunder som luckan var öppen och han behövde sitta kvar.  Lade även in “fri” emellanåt så att han fick springa en runda och röra på sig.
När han kunde sitta kvar mer än 10 sekunder med öppen lucka och mig sittande och stående provade jag att sätta på kopplet, inga bekymmer. Därefter provade jag att dra försiktigt i kopplet, inte en fena! Super. Jackpot igen.
Sen kastade jag mina skor (i brist på leksak) förbi buren (som var öppen) och han satt kvar. Jackpot och race i trädgården. Så fort jag blev passiv så sprang (!!) han in i buren igen. I galopp. Jag är imponerad. Jag provade ett par gånger för att se om det första var en olyckshändelse, men det var det inte. Skall bli kul att se hur det ser ut imorgon.

Jag gjorde en sak som var fel, i ytterligare försvåring skulle man slänga ut godis på marken, då flög han ut, men jag tog upp godisen, väntade på att han skulle gå in igen, belönade det och slängde ut en ny godis. Men i stället för att belöna kvarsittandet i buren (som ju är mest logiskt) fick han gå ut och ta godisen. Jag tror inte att det är någon större skada skedd dock, jag tror att han förstod tanken.

Fas 4 är att spontant välja att gå in i buren, och det har han ju redan gjort! Däremot skadar det nog inte att träna på det några gånger, och i olika miljöer, så att det verkligen sitter att buren is the place to be när den är uppfälld (canvasbur, lite större än den nedan).