Burleken och Mobiltelefon

Jag har äntligen fått tummarna ut och börjat träna burleken med Fajsty. Det verkar vara av yttersta vikt i agilityträning att hunden kan vara och slappna av på en plats. På tävling är det viktigt att den kan vara så avslappnad att den somnar och kan återhämta sig mellan loppen. Även på kurs kan detta vara bra då det kan bli mycket dötid mellan hundarna, beroende på upplägget.

Så idag började vi på steg ett:

In i buren

Om din hund inte frivilligt eller på vänligt kommando går in i buren, får du börja med att forma fram beteendet: gå in i buren. Du kan välja att frishejpa fram beteendet genom att placera dig, buren och hunden på ett ostört ställe och klicka och belöna varje rörelse i rätt riktning. Om din hund kan någon form av tass- eller nostarget så kan du istället använda det för att få hunden att gå in i buren. Ytterligare en variant är att göra en hundfilt till target för hunden och sedan flytta den allt längre in i buren. Ett vanligt misstag vid alla varianterna är att man först klickar för en position och sedan försöker använda belöningen för att locka/lura hunden ännu lite längre in i buren, i tron om att inlärningen ska gå snabbare. Många hundar reagerar då tvärtom och blir allt mer tveksamma eftersom varje klick/eller belöningsord leder till att de måste göra ännu mer av det svåra för att komma åt belöningen. Placera istället belöningen precis där hunden står när du markerade beteendet, eller belöna hos dig så att hunden får börja om från början för nästa markering.
– Från Maria Yttermyrs blogg.

Så, med godis, klicker, två nyfikna kattungar, en semi-motiverad hund och en bur med matta i på köksgolvet startade projektet.

Katterna var hjälpsamma för när jag lyfte ut dem ur buren gick Fajsty in och kollade läget och då fick jag ett spontant beteende jag kunde klicka och belöna. Han är inte så spontan i övrigt (vi har jobbat för mycket med att ”locka”) så detta får jag vara mycket glad för.

Efter att detta repeterats 3 ggr (lyfta ut katt, belöna hund för att han stack in huvudet och kollade läget) ökade jag kriteriet till att han måste ha in minst 3 (från 2) tassar i buren. Detta gjorde att han först inte fattade varför han inte fick K/B så han vände sig om för att kolla på mig, och vips var 4 tassar inne och det blev K/B plus jackpot.

Efter 3 ggr jackpot gick han villigt hela vägen in i buren och satte sig där. Så även när jag packade ihop den.

Jag skall repetera övningen om en stund och påbörja ”värdeladdningen” för att se om det var en slump eller om han verkligen var så snabb på att förstå vad jag ville.

Jag har haft problem med min mobil, att den ”äter upp” nummer som ringt. Där kan vara ett meddelande på telefonsvararen, men ingen information om att någon har ringt.

Så idag skulle jag föra över alla kontakter till datorn för att säkerställa att de inte försvinner (ngt man borde göra oftare egentligen) och där hittade jag en knapp som hette ”reparera” så jag provade det. Än så länge har den sparat allt som hänt (2 samtal), så jag håller tummarna på att den är Frisk.