Hundläsning, analyser och hundbad

Nu har jag hittat en läsvärd artikel igen om man förstår sig på norska ..

Canis Bloggar
Det är Morten på Canis blogg, (man kan använda google translator för att översätta någorlunda) https://mortenegtvedt.wordpress.com/2010/10/19/farlig-misforstaelse-om-hundens-sprak/ (Då den är 18 år gammal nu är videon borta)
Första hundens ägare tror att hunden ”kurrar/spinner” som en katt . . .
Som ngn kommenterat är det bevis på STOR självkontoll hos hunden att inte ägaren (?) blir av med en näsa eller mer…

Visst ”hundar ska inte morra på människor” och allt det där, men morrar en hund så betyder det oftast ”v.g. öka avståndet, du är för nära”. Oavsett om det är en ”dominant” eller ”rädd” hund som står för morret, eller om det riktas åt en katt, hund eller människa. Vissa morr kan mer tolkas som ”öka avståndet, annars..”…

Min hund är klockren på att illustrera att detta är sant (att morr = avståndsökande). Ligger han i sin säng eller så, och jag eller Marcus vill klappa på honom, men han inte vill det, så morrar han… bara lite.. men om vi inte slutar så ökar det…. Sen när man backar och gör det han ber om (ökar avståndet), så går han upp i ett ljust falsettknorr, det låter verkligen som (med risk för att förmänskliga hunden) ”förlåt att jag morrade och tack för att du flyttade på dig” .. som om han inte menade att morra på OSS men att han inte ville ha ngn så nära just då. (Det har nog med smärta att göra då det är ganska ok att vara nära för det mesta).

Sen finns det ju sådant som jag kallar ”knorr” och det är ett lite annorlunda morrljud som kan komma när hunden är glad, eller när den tigger, när den vill ha upp oss ur sängen mm. Det är ju inget regelrätt morr eller en avståndsökande signal, utan mer vänskaplig kommunikation. Rottweiler har många sådana ljud för sig, det är kanske därför som även deras allvarliga morr missförstås?

Dessa teorier får kanske oväntade konsekvenser för folk som morrar på sina hundar när de varit ”dumma”. Jag tror dock inte att hunden tar husses morr som ett riktigt morr, men om så vore fallet säger ju husse ”v.g. öka avståndet, du är för nära” och inte det önskvärda ”nu du, nu gjorde du allt fel”.

Därför struntar vi i att morra på hundarna och belönar dem när de gör rätt i stället.  

Hundbad
Jag badade hunden igår (söndagsbad) och provade nytt balsam som ska vara revolutionerande på olika sätt. Det ska inte bara göra pälsen mjukare och återfuktad, utan även göra den mer motståndskraftig till smuts, motverka tovor och statisk elektricitet samt motverka snöbollar.

K9 Competition balsam är dryg och extremt konditionerande. Den ger pälsen vacker lyster och gör den lätt att reda ut. Den optimerar volym och fuktbalans. Den är snabbtorkande och tidsbesparande, med antistateffekt.
Kan spädas upp till 1:40 i ljummet vatten, alternativt användas koncentrerad. Tänk bara på att ju mer du späder, desto mer spädes även de aktiva beståndsdelarna. Användes alltid efter schamponering för att ge ett maximalt och långvarigt resultat. Vid spädning: Prova dig fram till vilken koncentration som passar just ditt djur bäst. För volym, späd mer – för tyngre päls, mindre. Skölj i svalt vatten för mindre volym och i varmare för mer volym.

K9 Competition har skapats av de bästa naturliga råvaror som finns på marknaden – för att göra ditt kloka miljöval enkelt. Produkterna har lugnande effekt på känslig hud och hårbotten och irriterar ej.

K9 Competition formula tillför de aktiva beståndsdelarna i perfekt harmoni för att ge näring, fuktbalans och optimerad pälskvalitet. Produkterna kännetecknas av att de är lättarbetade, utredande, tidsbesparande, snabbtorkande samt att de ger ett fantastiskt resultat som varar.

K9 Competition passar alla pälstyper och raser – valpar som vuxna djur.

Det låter ju för bra för att vara sant, eller hur? Men nu ska vi prova ett tag på Fajsty och utvärdera lite senare, men i första anblicken och vid användande av outspädd balsam måste jag säga att pälsen känns jättebra. Inte torr som innan utan återfuktad och mjuk.
300 ml för 119 kr, nästan 3 liter för 400 kr. Så om det verkligen är så bra som det verkar blir det ju till att köpa den stora. Jag ska bara försöka få tag i schampoo med, i samma serie. Det schampoo jag har nu är nästan slut (det var en 2,5 l flaska, så den har varat ett tag).