Påminnelse

Det var ju en sak jag inte visste hur jag skulle träna häromveckan:

 6 oktober, 2010
Av någon anledning blir han Seeeeeg när man kommer in på banan eller tränar (Rallylydnads) slalom och liknande. Hur jag skall få upp farten i ”gå fint” vet jag inte…. Det måste ju vara ngt jag gör annorlunda, så första steget är att filma för att se skillnaden (om där är ngn synbar). Sen göra likadant på träning på banan som utanför banan (vilket jag iofs tycker att jag gör redan nu).

När Monica och Daniel var här i lördags och tittade på oss så upvisade han TYDLIGT detta fenomen. Monica tyckte inte att han såg tillräckligt motiverad ut och tyckte att jag skulle dels höja intensiteten i belöningen (=lek i stället för godis) och dels bakåtkedja banan. Ungefär så som jag sa till mina kursdeltagare i slutet av rallykursen, men inte riktigt.

Externbelöning:

  • 1 skylt sen springa till belöning (alltid skylten ”mål”),
  • 2 skyltar sen belöning (sista skylten alltid ”mål”),
  • 3 skyltar sen belöning (sista skylten alltid ”mål”),
  • osv.

Ni förstår tanken. Det ska bli intressant att se om detta fungerar. Om det till slut kan bli 15 skyltar med hög intensitet sen springa till sin belöning. Det viktigaste är att inte ha den allt för synlig, för på tävling får man ju inte ha den synlig, tror jag.

Jag tror inte att det spelar någon roll för Hunden att sista skylten alltid är ”mål” men det kan vara bra för Föraren att ha som planering ”5 steg efter skylten mål skall jag skicka hunden till belöningen, om han går fint och energiskt alla fem stegen”. 

Belöningen här kan antingen vara löptiksdoft eller leksak. Finns löptiksdoft i närheten är det det enda som finns i Fajstys värld nuförtiden.

Ärligt talat börjar jag förstå varför folk skaffar fler hundar, man hinner inte träna allt man vill med bara en hund… Men om jag planerar ännu bättre kanske det kan fungera.

Liggmarkering av pinne i spåret gick sådär, han såg den första och satte sig den. Och fick massor av godis för det. Men det var ju faktiskt utanför kriterieplanen så vi hade lite ”pinnlek” i skogen (ligga med pinnen mellan framtassarna). Spåra gör han bra, hittar pinnarna i spåret gör han också, men vi är en liten bit ifrån att han ska lägga sig ner vid dem fortfarande, jag funderar på om jag glömt något steg i inlärningen… Eller om jag gjort det på fel sätt… Får analysera saken och återkomma.