Mycket

Ser ni vilken gos han var när han var liten?

Burleken
Med helgens föredrag i färskt minne gick jag ut i trädgåden för att träna burleken igen, och han kom ihåg det mesta, den lille voffen. Jag kunde sparka en röd fotboll förbi utan att han flög ut. Han fick massor av belöning i buren och sedan frikommando för lekpaus. När leken upphörde och jag blev passiv sökte han sig fort in i buren igen.

Nästa steg är väl att lära honom sakta chillaxa i buren även med större störningar runt om. . . Det blir klurigt men om man formulerar stegvisa mål, i stället för att hoppa till att träna hundar runtomkring, vilket antalgligen är alldeles för svårt…

Liggmarkering
Jag läste en artikel på canis.se om Liggmarkering i spåret (jag tror jag hade läst den innan, men då hade jag ingen tanke på att börja plocka pinnar i spåren). Morten som är författaren skriver att han lärde in det på en vecka, och det tog jag som en liten utmaning. Jag mailade honom och frågade vad han hade för tidsplan, hur länge han tränade vad osv. Han svarade att det så klart varierar med grundfärdigheter etc (så klart) hur fort man kan lära in klockrena markeringar. Han tipsade även om denna videon:

 

Här ser man tydligt hur det kan se ut när man tränat ett tag. Det där med att ha pinnen mitt mellan benen blir nog vårt svåraste moment, att han skall flytta benet så att den hamnar i mitten för att få klick & godis.  Kanske att jag får visa med hans tassar vad som funkar innan poletten ramlar ner.

Doggie-zen
Det kan man säga är samma sak som externbelöningar. Eller det utgår ifrån samma princip. Principen är ”låter du bli, så får du den”. Det lättaste sättet att lära in det är att erbjuda godis från en hand, som stängs om hunden är på, och öppnas om hunden är återhållsam. Från den öppna handen tar man sedan en godis som hunden får ta. Låter du bli – så får du en.
På samma sätt kan man träna tikstinna hanhundar: Låter du bli den, och tittar på mig, så får du sniffa. Låter du bli den, och jobbar med mig, så får du sniffa. Man använder alltså det hunden helst vill ha som belöning. Använd miljön, se belöningarna. Går du förbi en lyktstolpe som brukar vara oerhört intressant, och hunden går superfint vid sidan, LÅT den sniffa på den åtråvärda lyktstolpen.

Hundar gör saker för att de blir förstärkta. En hund som hoppar, hoppar för att det beteendet blir förstärkt. Ignorera hunden när den hoppar, och prata med den när den har 4 tassar i marken, och LÄR alla besökare att göra likadant, det är något av det viktigaste. Och att ha tålamod, ett beteende som brukar vara förstärkt, och sedan inte blir det, kan intensifieras innan det släcks ut. Så gå inte tillbaka i gamla spår och skäll på hunden när den blir värre, utan bara vänta ut det.

Jobba hemma
Jag har jobbat hemma igår. Konstigt nog var det mycket mer support, både på telefon och på mail, än vad det brukar vara. Jag kunde lösa alla saker utom en hemifrån.

Voffosauren
Allas får Fajsty-Spaur, vi tränade ovan nämnda liggmarkering ute på gräset, och helt plötsligt går det förbi en Jätteschäfer som Fajsty så klart skäller på (för jag var inte beredd på att klicka hundsynen). Men det var nog första gången på ett tag som han skällde på ngn i kvarteret.

Icke-hundrelaterade Böcker
Jag beställde lite deckar-böcker på Adlibris så att jag också kan ligga och läsa på kvällen, men det blir inte många sidor åt gången, fast de är ganska bra redan.

Rally KM
Monica och Daniel kommer till Halmstad för att Döma Rally KM. Det blir inte så stor tävling, då det inte är så många anmälda, men det är nog bra eftersom jag inte har SÅ stor koll på allt som behöver göras.

Nosdutt har vi lagt på hyllan lite tills vidare, denna veckan kör vi bara liggmarkering av spårpinne.