Beröm och att göra

Idag fick jag ett mycket trevligt mail. Det lyfte hela dagen och hela kvällen.

Såhär löd det:

[..] Han är superduktig! Flera gånger vänder han sig självmant till mig även när han har varsågod och idag så tänkte han jaga en fågel, tog ett litet språng sen var det som att han kom på att om han kom till mig så fick han beröm och belöning, väldigt imponerande! Så många olika metoder jag testat, inget har gett såhär bra resultat ens efter flera veckor!

Jag trodde ärligt talat att det var ett projekt där mina kunskaper inte skulle räcka till, men jag bjöd in mig och sitta och vi pratade och hunden försökte dra av mig sockarna/äta på stolen/äta på mina fötter/mina vantar/mina leksaker.  Jag berättar så som jag minns det, det kan hända att saker hände i annan ordning eller att jag glömt något relevant.

Till slut fick han sin egen leksak som han roade sig med ett tag, tills den dog och började blöda vitt fluff.

Men efter den stunden kändes det mer hoppfullt och jag såg att TÄNKA var något som han behövde göra, och öva på. Nosarbete, markera post-it på olika ställen, leta efter te-doft, olika saker som kräver hög koncentration. Hjärngympa helt enkelt. Så det fick de i läxa.

Sen gick vi promenad. I Halsband och läderkoppel och det var en väldigt STARK kelpiekille. Jag förstod genast problemet och varför de provat ”allt”.

Vi testade det jag kallar ”backaträning” (jag kommer skriva mer om det) även för ”inte dra”. Det vill säga, så fort hans kroppsspråk visade att han var på väg att dra, eller när han redan dragit – backa.  Backa till dess att han vänder upp – belöna vändningen. Väljer han att gå med dig, belöna det.

Likaså om han ser eller får span på något som han tidigare reagerat på – backa!

Det ÄR väldigt enkelt, men man får se upp lite att inte hunden skapar oönskade kedjor. Och skynda långsamt.

Så att få ovan mail efter bara ett par dagars ”backaträning” är ju fantastiskt.

Att göra

Häromdagen gjorde jag en lista på saker jag vill ha gjort innan årsskiftet. Och nu är halsen lugn. Blir den arg av stress skulle den ju bli fly förbannad efter att ha sett denna listan

 • Plugga klart min onlineutbildning (2 kapitel kvar) i ”valpkunskap”
 • Revidera tidigare kapitel på onlineutbildningen
 • Läsa alla artiklar som hör till kursen jag går nu (ca 1500 sidor…. )
 • Två Uppgifter i Etologikursen. Läsa boken mer.
 • Gör klart www.valplekis.se
 • Skriva utbildningsmaterial att dela ut på valplekis
 • Skriva artiklar till manual.n.nu
 • Fixa med mallar till N.nu
 • Designa scr.n.nu så den matchar denna sidan (klurig).
 • Fylla aloevera.n.nu med text
 • Fylla bandana.n.nu med bandanas till salu
 • Fixa min InDesign så jag kan jobba på boken till traningsgladje.n.nu
 • Betala Game on dog
 • Boka flyg till Rom/Milano för sept 2015
 • Fixa med papper till bokföraren.

Så ja, full rulle. Utöver detta bör jag få med lite skidspecifik träning. 100 dagar kvar till vasaloppet.

Såå, om det blir tyst i bloggen vet ni varför 🙂