Hunderi Hundera

Denna dagen har gått i hundträningens tecken.

Först morgonpromenad med trött spaniel, lite träning fick vi till, men inte så mycket utan det blev mer sniff och kiss. Därefter var det frukost och iväg till pudelträning.

Pudelträning

Han hoppar och tuggar när han inte vet vad han ska göra. Denna gång var det goda lätt-tuggade köttbullebitar så vi fick till måååånga repetitioner. Så fort jag var otydlig på något sätt, eller bytte miljö för fort så att svårigheten ökade började han tugga.

Först kastade jag godis och klickade när han tog dem, repeterade ett par (10-15) gånger. Olika platser. Sen väntade jag in ett sitt K/B. Beteendet upprepades inte utan han började hoppa.

Jag fick avbryta (kastade 3-4 godis på marken så att hunden var upptagen) och fundera. FUNDERA. Jag kom på att han gillar att leka, så jag provade exakt samma sak igen med skillnaden att jag kastade godisen. Hunden sa tjoho och flög iväg, åt upp den och erbjöd ett till sitt.

Flyt i repetitionerna

I början tog det ganska lång tid mellan ett sitt och nästa, men mot slutet hade vi riktigt flyt. Jag pratade med honom under belöningen . Efter klicket.

Vi provade i olika hörn av trädgården och det enda som jag kände att det var problem med var transporterna. Återkommer till dem.

Efter en stund ute började jag backa sakta, och vem tror ni erbjuder sitt medans jag backar? Jo, pudelskrället. Gjorde jag rätt och var tydlig var han en stjärna.

Promenad/Transporter

På träningspasset bytte jag ibland område, för att inte miljön skulle bli en del av signalen. Medan jag bytte område hoppade och studsade hunden. Och tuggade lite på mig. Så, åter pausade jag genom att sprida ut godis och funderade. Kom på att han kanske inte vet vad som faktiskt förväntas, så bestämde mig för att K/B ”gå fint” en liten stund. Ägnade ungefär 20 godis åt att K/B ”gå fint” med ibland ett steg, ibland tre.

Så fort jag inte hade en adekvat förstärkningsfrekvens kom hopptendenserna tillbaks. Det gjorde inget, det enda som är problem är att de är belönande i sig, så det är svårt att få beteendet att sluta, för det slutar inte av sig själv.

Strategin är, låtsas kasta en godis, be om ett beteende han kan, belöna det. Och i processen analysera vad som gick fel och se till att det inte händer igen i den situationen.

För ”gå fint” innebär det baby-steps. HÖG förstärkningsfrekvens. 1 steg, 3 steg, 1 steg, 2 steg osv.

Lekregler.

Hunden ÄLSKAR att leka, men där finns inga regler. Det gör inte så mycket, hellre galenskap än för mycket kontroll, men lite regler gör det lättare för omgivningen att leka med hunnen.

Kasta frizbee är han duktig på. Jag kastar en, han tar den OCH KOMMER TILLBAKS släpper på tack så att jag kastar nästa (har alltid två).

I dragkampen med ovan nämnda släpper han inte på tack, eller på att den andra blir aktiv, så där behöver vi jobba på det.

Lagottoträning

Jag lyckades skrämma valpen halvt från vettet så fort jag kom dit, så det började inte jättebra. Vi pratade en hel del, matte fick lära sig grunden i inlärning och i klickerträning.

Lärandets ABC sade oss t.ex. att valpis gärna ligger bland blommorna. Men där fanns ingen bättre plats att ligga, så fort en sådan presenterades lade hon sig där. Det var nästan som ur skolboken.

Matte tränade sitt när valpis slappnat av lite, vi tränade också lite inkallningsgrunder.

Sen pratade vi lite med och jag klurade på om räkost kunde var något. Valpis undrade varför vi inte kommit på det tidigare, och jobbade på jättebra, även med mig.

Så för räkost kommer man över sina rädslor och kan göra massa sitt-repetitioner.

Sen pratade vi lite om byteshandel och att lära in ”tack” (snarare än ”LOSS”). Att det i början måste vara byteshandel med en lika bra, eller bättre grej, men att det sedan blir inlärt. När pudeln kan leken ska vi filma det.

Jag ska tillbaks till valpis (med räkost) imorrn, och då blir det nog lite filmat.

Fajstyträning

Med Fajsty tränade jag lite smått och gott i trädgården. Vi lattjade mest, men han fick till ett par RIKTIGT SNYGGA ingångar. I Work. Och jag försökte döpa det till Fot, det var ju en himla tur att han inte var med på noterna där.

Såhär såg vår lattjoträning ut:

http://youtu.be/SCwLBLGm4mM