Agilitygrunder och skidträning.

Imorgon förmiddag ska jag ägna åt att byta akvariepumpen och köpa en doppvärmare. Gå på loppisar och leta grejer till Valplekis. Sen ska jag ha ett agilitypass med Hugo strax efter 13. Jag kommer att sätta upp fyra stationer som är långt ifrån varandra. För att även de som har problem då det finns andra hundar i närheten ska kunna träna. Idealet är ju att fyra hundar kommer, så är man 10+15 min per station. Övning fyra blir knepig, för jag har ingen stabil liten låda. Det får stå på loppis-letar-listan.

 

Agilitygrund 1a (kan enkelt göras i koppel):

Mål: Kunna springa rakt fram jämte UTAN fokus på föraren(dig).

Lägg en godis eller en leksak tydligt och synligt ett par steg ifrån dig. Här tänker vi tvärtom allt vad kontakt heter utan efter vi ställt upp kör vi först när hunden fokuserar rakt fram, på det vi lagt där. Säg ”Fram” eller ”Kör” eller valfritt ord som betyder att det är OK att starta. Spring jämte hunden fram till godiset och om det är en leksak så lek en stund och gör om.

OBS – är hunden för brydd av de andra hundarna för att tänka eller göra det du vill, gör de hundmötesövningar som är beskrivna i eventet sedan tidigare.

Agilitygrund 1b (kräver skål/lock och ev medhjälpare):

Mål: Kunna springa rakt fram jämte UTAN fokus på föraren(dig).

Ställ upp två-fyra koner eller hinderpinnar som en allé, i slutet av dem lägger du en godis tydligt (exempelvis på ett lock) eller en kul leksak. Ställ hunden med nosen mot belöningen, håll kanske i selen (inga ord för att vänta). Tagga hunden lite – om den gillar det, Säg ”Fram” eller ”Kör” eller valfritt ord som betyder att det är OK att starta sedan springer ni jämsides.

Hjälpredan håller koll på om hunden har full fokus framåt och låter isåfall hunden ta belöningen. Har hunden inte full fokus framåt, eller tjuvstartar (trots att du höll den i selen) försvinner belöningen – prova igen eller gå tillbaks och repetera 1a några gånger.

Funkar det däremot bra, växla vilken sida om hunden du är.

Funkar det också bra kan du börja ha låga hinder på sträckan. Eller börja säkerställa att hunden väntar på sitt ”kör” innan den springer. Här är det av stor vikt att ha en medhjälpare som kan ta bort belöningen när det blir fel (inga nej eller liknande behövs).

Agilitygrund 2.

2+2 slalom.
Video nedan.
Börja med att, utan att locka, få hunden att känna ett sug mot ”porten”. Detta gör du genom att helt sonika gå mot den och när hunden går igenom porten gör du en stor grej av det. Mycket belöning.
Sen kan man antingen göra som i denna videon, när suget sitter, eller sätta de två nästkommande pinnarna på samma linje, fast längre fram. Jag tror att detta (nedan) är smartare/enklare.

Viktigt är att hunden har stor förståelse för att det är en bra grej att gå genom ”porten” innan du börjar med två portar. Går du för fort fram är det lätt att det blir fel, eller att hunden blir trött och det därför blir fel. Skynda långsamt, men våga prova.

Agilitygrund 3

Tunnel. Kräver medhjälpare.
Regel: Inga godis i tunneln. Inga alls.
Steg 1:
Ge kopplet till medhjälparen som agerar lyktstolpe, titta på hunden genom tunneln, försök fånga hundens uppmärksamhet och kalla den till dig. Belöna hos dig och gå tillbaks till medhjälparen och repetera.
Steg 2:
När steg 1 funkar utan problem kan du gå vidare till att göra Agilitygrund 1b men med tunneln emellan hund & belöning. Ha hjälpredan att plocka upp belöningen om hunden skulle få för sig att ta omvägen runt tunneln fram till godisen.

Steg 3 är att variera din position i förhållande till hund och tunnel när ni startar (men håll det enkelt).

Agilitygrund 4:

baktassarna på objekt.
Att ha baktassarna högre än framtassarna och att vara bekväm i den positionen är viktigt för en agilityhund för de kommande kontaktfältshindren.
Videon visar hur jag tänker mig:

 

Skidträning

Senare på söndagen ska jag på skidträning i Eldsberga. Jag är ganska säker på att det som lurar i halsen bara är en blåsa. Så den ska ju inte hindra mig från att träna ordentligt.

I måndags var det simskola, sen vilade jag tisdag och onsdag för jag hade träningsvärk. I torsdags gjorde jag styrketräning hemma och imorgon är det Thorax trainer:

https://www.youtube.com/watch?v=A7_0zh0o4B8

Det ser kanske inte så farligt ut, men jag kan tala om att nivå 1 känns som nivå 12, och nivå 10 går inte att rubba.

till lördagen den 28 februari 2015 och Tjejvasan

Det närmar sig med stormsteg. Nästa vecka ska jag lägga in rullskidpass på Onsdagen.