Och nu har det gått en stund igen

Fajsty

Fajsty mår inte så bra. Jag vet inte om det är ryggen som spökar eller om det är något annat som härjar. Vissa dagar flyger han upp för trappa som vanligt. Vissa dagar vill han bli buren – och han gillar inte att bli buren så då måste det vara illa. Vissa promenader går han på som vanligt, andra promenader vänder han efter ett halvt kvarter, eller mindre.

Så jag vet inte om jag ska ringa veterinär eller göra en funktionsanalys. Jag ska dock se om man kan göra båda i samma besök.

Fitness

Någon träning av mig själv har det inte blivit på senaste tiden. Jag försökte starta ett run-streak med sen kom helgen och med det regnet. Och imorse var det bara en grad ute, och det är lite kallt kan jag tycka. I slutet av maj ska jag börja cykla till/från jobbet. Det kommer att ta ett tag i början, helt klart, men ju mer jag gör det, desto mer redo kommer jag att vara för 100 km. Spinning är inte dumt heller, men jag har svårt att motivera mig att gå på det. Ännu inte lyckats, tips? Följ med?

Hundträning

Fajsty följde med på spårkurs i skogen förra måndagen, och det var alldeles för enkelt för honom. Han blir så speedad så att han slarvar också. Så nu i helgen var Tobias Gustavsson nere i Halmstad (how cool is that) och delade med sig av sina klokskaper. 4 SM-förare och 4 andra duktiga ekipage var med med hund, sedan var vi en handfull som var utan hund också.

Jag lärde mig saker, till exempel att:

  • För frysmarkering – mata mata mata mata i början.
  • Helt OK att belöna framåt i spåret, mindre bra att belöna bakåt (kan skapa förväntan bakåt & därmed bakspår).
  • Lär in frysmarkering med godis, men övergå sedan till belöningssignal och belöna med lek.
  • Markeringarna ska leda till det bästa bästa, då kommer värdet för att spåra öka. När värdet för att spåra ökat minskar värdet för att markera.
  • Släpp ut linan lite så att hunden inte känner sig jagad.
  • Var inte rädd för att gå tillbaks och börja om i spårstarten.

Sen gick jag hem på lördagen och provade förbättra Fajstys frysmarkering genom att ”mata mata mata” och det gick. Poletten trillade ner. Sen gick vi ett ganska nytt spår i gräset med sex föremål. Efter fyra tyckte jag han irrade bort sig lite, så då började vi om, och då gick det klockrent igen med bra markeringar.

Därefter ville jag prova med Hugo och han fattade ingenting. En femma på marken, so what? Titta så fint jag kan sitta! – Så med honom fick jag först klicka in intresse för femman, sedan mata mata mata. Men jag vet faktiskt inte om han förstod mer därefter. Vi får se helt enkelt. Jag ska köra markeringsövningar parallellt med spårkursen. Om jag tränar duktigt har jag (well, B) en spårpudel innan sommaren.