ADVENTure Dog Conference

ADVENTure Dog Conference är ett forum där stora namn inom hundvärlden ventilerar sina åsikter.

Detta kommer bli ett lååååångt inlägg, så jag bryter här och så får ni klicka om ni vill läsa hela, helt enkelt.

Det finns även bilder som kommer att läggas in vid varje person.  Snyggt ska det vara!
(Fast bildkvaliteten lämnar mycket övrigt att önska.. )

Hunden i tv ur olika vinklar

Inledning David Selin (HUNDutbildningsgruppen)
Moderator
Staffan Thorman (förbundsordförare Svenska Brukshundsklubben)

Från idé till program – om Hundkoll m.m. Ingvar Ernblad (producent)
De flesta känner igen honom från Djursjukhuset på SVT, men han stod även bakom ett gäng andra hundprogram som gick på SVT. De som togs upp mest var Hundkoll 1 (Jeppe Stridh) och Hundkoll 2 (Uppfödning, Nyttohundar och Agility med Emelie Johnson Vegh).

Dessa två program kan sägas vara som natt och dag fastän de har samma upplägg.
(Ber återigen om ursäkt för dålig bildkvalitet)

Han berättade att 50% av klagomålen på Hundkoll 1 berodde på Språket, att Jeppe pratade skånska (och efter att ha hört honom igår håller jag med, jag tycker mig vara gaaanska bra på att förstå skånska, men jag förstod inte ett ord av vad han sa. Han sa bara något två gånger).

Ingvar berättade också lite om vad som styr(de) tv program:

  • Ekonomi
  • Effektivitet
  • Stor målgrupp

Nuförtiden är dock TV annorlunda än det var för bara ett par år sedan. Idag bestämmer SVT i Stockholm det mesta, lokalavdelningarna har inga egna budgetar.

Go´kväll Barbro Börjesson (hundtränare), Lotta Strömland (producent)

Barbro Börjesson gav sitt CV kan man tycka, men jag tyckte det var bra det hon gjorde. Hon förklarade hela sitt hundliv, decennium för decennium. Hon förklarade att alla hennes hundar var olika. Hon förklarade också att det var på den allra första kursen, typ 1954 hon lärde sig att kasta saker efter hunden.

Varför sluta med ett ”vinnande” koncept?

Därefter (och lite emellan) pratade GodKvälls producent, utan att egentligen säga någonting. Däremot visade hon upp lite intressanta videos. I en av dem förklarar barbro ingående koppelknyck. VARFÖR knycka i kopplet när man kan få samma effekt av att vänta lite och ha tålamod? Jo för att på TV ska det gå fort.

Hundcoachen Fredrik Steen (hundtränare)

Efter Barbro Börjesson kom Fredrik Steen som inledde med att säga hur stor idol hon är för honom och hur aktiv han är inom sin SBK klubb. Han berättade lite om sin uppväxt, att de alltid haft minst två hundar hemma + alla andra sorters djur.
Sin första egna hund köpte han som 16åring.
Han höll sig ganska väl till ämnet och tog upp saker som att det största antalet hundägare finns utanför SBK och SKK, inte så att det inte är medlemmar, utan mer att de inte är aktiva.
En sak som HAN lärde sig iom programmet är hur vissa hundar KAN ha det hemma, och att det finns folk som avlivar hundar ”för att de drar i kopplet”.

Han tog upp ett bra exempel på hur man gärna bara ser symptomen, och att det då kanske inte är så konstigt att det är dem man ”behandlar”.

Han avslutade med att säga att synlighet är positivt.

Görel – hundinstruktören från helvetet (Mia & Klara) Klara Zimmergren (tv-programledare & humorskådespelerska)

Sen var det Klara Zimmergrens tur, och henne hade jag redan sett på Hotellet flera gånger utan att veta att det var hon.
Hennes föredrag var inte så informativt men det var ett av de mest engagerande. Hon visade klipp på Görel och berättade hur karaktären uppkoppit. Jag som aldrig sett Mia o Klara mer än ett Youtube klipp eller två slogs av hur klockrena sketcherna var.

Mannen som talar med hundar (Cesar Millans metoder i Sverige) Bengt Rödseth (Gyllerboda Hundcenter)

Därefter var det dags för en som tydligen stod för CM:s metoder i sverige. Han pratade VÄLDIGT mycket dominans/Underkastelse. Men om man bytte ut orden till Lärare och Lärande så var det han sa inte så tokigt. Även om det han GÖR kanske är desto värre, precis som CM. Han satt dock fast i Alfatänket, vilket kanske är synonymt med CM-metoder.

Vilka regler gäller när hund medverkar i tv? Anna Lindgren (Jordbruksverket)

Anna pratade sakligt och klockrent om vilka regler som gäller, för hund i sverige och för hund i TV. Något som inte SVT hade kunskap om, och de sa att de ska göra en folder som ska bifogas till alla inspelningar som ska/vill ha djur med.
Hon poängterade mer än en gång att det är OLAGLIGT att slå/skada sin hund. Och att CM:s många metoder är HELT förbjudna i Sverige. Ser man något sådant ska man 1 – upplysa, 2 – anmäla till länsstyrelsen.

Ägarens betydelse vid hundproblem Linda Atmer (biolog)

Ägarens betydelse vid hundproblem. Vad är ett hundproblem?

  • Något som hundägaren upplever som ett problem.
  • Något som samhället anser vara ett problem.
  • Ett lidande hos hunden (ex stereotypier och smärta)

Hon summerade forskning från Lund (2001) samt Mikkelsen och Lund (1999) LÄNKAR KOMMER.

57% av avlivningarna i en undersökning var pga agression.Många hundar avlivas ur ett samhällsperspektiv, inte så mycket för hundens skull.

Hon tog upp vanliga föreställningar om ägarens roll vid hundproblem.

  • Det första var Erfarenhet. Enligt en enkät har förstagångsägare mer problem med Ljudrädsla, överxaltering och olydnad.
  • Det andra var bortskämdhet. Det finns inga enhälliga resultat utan den forskning som finns on huruvida bortskämda hundar får mer problembeteenden pekar åt olika håll.
  • Hundägarens beteende var en vanlig föreställd orsak till hundproblem. Linda redovisade en studie som gjorts på åskrädda hundar där det bevisades att hundägarens agerande spelade ingen roll för hur hunden mådde rent fysiskt under åskvädret.
  • De som går kurser har färre problem med olydnad (logiskt), enligt studier får de även färre separationsproblem och konkurrensproblem.
  • Träningsmetod – Det som har bevisats i forskning är att fysisk bestraffning och högre agression hos hunden korrelerar (har ett samband). Antingen använder folk med arga hundar hårdare tag, eller så blir hundarna arga pga de hårdare tagen.

Det är dock 100% bevisat att inlärning med straff GER problembeteenden, så troligen är det det senare av alternativen ovan.

Hon summerade med att säga; Titta på helheten, fokusera inte bara på en faktor, Förebgg!


”Energiernas” betydelse för hundträningen
Hanno Essèn (docent i teoretisk fysik, ordförande i Föreningen Vetenskap och Folkbildning)

Vad detta föredrag skulle tillföra har jag inte förstått. Så jag kommer länka till någon annan som förklarar det, om jag hittar någon sådan. (se annat inlägg)

Social organisation och rangordning hos hundar Per Jensen (professor i etologi)

Rangordning och social organisation hos hundar.
Ingenting i föredraget var nytt för mig, jag har hört det av Hallgren och av Lasse fält, men det var vackert och humoristiskt presenterat.

Han presenterade också en norm – Hunden ska vara lögst i ’rang’ inom familjen.
Eller, jag ljög förresten, där var en sak som var ny för mig, eller som jag glömt att jag visste. Det verkar som om hundar har ”theory of mind”. Om du inte kan se en sak så VET hunden att du inte kan se den.
Han summerade med att hunden är hund och vargen är varg. Förvildade hundar lever inte som vargar.

Gör om oss: makeover-programmens kulturella konventioner och betydelser Anna Edin (fil dr i medie- och kommunikationsvetenskap)

Text kommer.

Bakom symtomen Anders Hallgren (psykolog)

Det vettigaste han fick ur sig var: ”Ju fler apparater du behöver, desto sämre tränare är du.” Jag antar det var en pik till alla uppfinningar som kommer för att underlätta hundägandet, med sprayhalsband, ljuddosor, anti-drag attiraljer m.m.

Så har hundprogrammen påverkat hundsverige Reino Oskarsson (dressör)

Reino Oskarsson pratade så högt i mikrofonen att jag fick hålla för öronen. Men det han sa var faktiskt vettigt. Han jobbar på att få bort rädslor hos hundar – genom att aldrig någonsin avla på rädda hundar.

Ang TV efterlyste han information på Valpnivå, eller kanske redan innan man köper sin valp. Ett program om ”såhär är det att ha hund, svart på vitt”. Kanske avskräcker en del – men i så fall kanske de inte borde ha hund egentligen.

Vem vill hjärna vara stressad? Cilla Danielsson (coach och utbildare)

Cilla Danielsson var spännande att se då hon i mitt huvud har varit en liten blond och späd tjej. Men det visade sig att hon var kort och inte så späd. Jag har ju bara sett namnet tidigare.
Hon började bra, tog upp bl.a. ”är du lika bra som tränaren på tv?” Oftast är man väl inte det och då kan det få dåliga konsekvenser om man försöker ngt som de gjorde på tv men har fel timing.
En annan sak hon frågade (sig och oss) var – Är din hund likadan som den på tv? Samma ras, samma bakgrund, samma föräldrar? Om inte kanske inte den metoden som de använder på TV passar just din hund.

Det vanligaste Felet som hon ansåg med när ”svensson” försöker bestraffa sina hundar är att bestraffningen slutar inte när beteendet slutat. I Hennes värld kan en bestraffning vara allt från att försiktigt hålla tillbaka hunden till att kasta saker eller använda sprayhalsband.

Hon pratade mycket om sitt sätt att träna, vilket kanske inte har så mycket med hundräning i TV att göra, men JAG tyckte det var intressant att lyssna på.

Hon avslutade med att säga att man alltid ska träna på Grönt Ljus (När hunden är lugn och mottaglig – ostressad eller på väldigt låg stressnivå). Hon påpekade också att det sker INGEN inlärning på hög stressnivå (när hunden ratar godis).

För- och nackdelar med hund-tv Memea Mohlin (hundägarcoach)

Hon ställde vettiga diskussionsfrågor i sin ppt som var nog så bra men hon sa egentligen ingenting om dem. Pratade sedan enbart om vikten att ha ett fungerande nej. Det var mest intressant för mig att se henne i verkligheten.

Hunden i tv, i dag och i framtiden – paneldiskussion Diskussionsledare: Torsten Jakobsson (länsveterinär)

Efter Memea började själva debatten.

Ulla Barvefjord var där också och ställde en fråga, det var roligt att se henne i verkligheten.

En sociolog i panelen sa: Visa program som uppmanar till Eftertanke.

Vissa ville ha MER program om vad man faktiskt kan göra med hunden, som vanlig människa, inte bara ”superhundar”.

Slutsatsen av den kan väl sägas vara Mer Vetenskapligt grundade program. Mer research. Mer etologi i TV.


Ett svar till ”ADVENTure Dog Conference”

  1. Profilbild för Ann-Louise

    Bra sammandrag, när man inte hade möjlighet att vara på plats! Tack!